Kontaktní informace

Mipam bio s.r.o.

Rudolfovská tř. 1994/11
370 01 České Budějovice
Česká Republika

IČO: 25150286
DIČ: CZ25150286

Zelená linka: +420 800 110 990 Telefon: +420 386 351 961
Mob. telefon: +420 776 584 237
Fax: +420 386 351 963

E-mail: info__at__susicka-potravin.cz

Otevírací doba
Po - Čt: 8:00 - 16:00 hod
Pá: 8:00 - 13:00 hod
So - Ne: -zavřeno-

Co a jak sušit?

Chcete se dozvědět, jak v sušičce sušit jablka, houby, meruňky, nebo si nevíte rady, jak na masové jerky nebo domácí jogurt? Pro rychlý přechod klikněte na požadované téma:

Sušení ovoce, zeleniny a hub v sušičce
Sušení masa v sušičce (jerky)
Sušení bylinek a koření v sušičce
Jogurt ze sušičky
Kynutí chleba a rozpékání pečiva v sušičce
Sušení domácích těstovin

Sušení ovoce, zeleniny a hub v sušičce


Sušit lze prakticky jakékoli ovoce a zeleninu. K sušení vybírejte jen zralé (nikoli přezrálé) suroviny, bez známek poškození či napadení hnilobou nebo plísní. Nebojte se sušit ani kyselé nebo málo sladké plody (například kyselá jablka), právě naopak! V surovinách se v průběhu dehydratace koncentrují přírodní aroma a cukry, takže oproti čerstvým potravinám mají sladší a výraznější chuť.
sušení ovoce, zeleniny a hub
Vybrané plody vždy dobře omyjte, osušte a nakrájejte na plátky – níže najdete orientační doporučení, jak by měly být plátky konkrétního ovoce, zeleniny nebo hub silné. Všechny kousky by měly být stejné.

Plátky nebo kousky surovin naskládejte na tác tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Pod šťavnatější suroviny dejte raději sušicí vložku, aby z nich neodkapávala šťáva na spodní tácy, a také z důvodu jednodušší následné údržby.

Nastavte sušení dle doporučení v návodu k sušičce, a pokud konkrétní suroviny sušíte poprvé, každých pár hodin je zkontrolujte. Jak poznáte, že je hotovo? Usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné (níže u každé suroviny uvádíme, jaké vlastnosti má, když je správně usušená). Můžete také naříznout jeden kousek, který jste nechali trochu vychladnout, a zkontrolovat, jestli uvnitř opravdu nezbyla žádná vlhkost.

Usušené ovoce, zeleninu nebo houby nechte asi 1 hodinu vychladnout (klidně je nechte ve vypnuté sušičce). Neprodlužujte čas pro chladnutí, sušené suroviny by mohly absorbovat vlhkost z okolního vzduchu a bylo by nutné je znovu dosušit. Teprve po vychladnutí uskladněte sušené potraviny ve vzduchotěsných nádobách nebo sáčcích. Nádoby uložte ideálně na temné místo při pokojové či nižší teplotě. Sušené plody mají trvanlivost minimálně 1-2 roky.

Tip: Pokud chcete předejít zhnědnutí některých druhů ovoce (jablek, hrušek nebo meruněk), před sušením namočte nakrájené řezy do směsi připravené z 250 ml vody a 1 lžíce citrónové šťávy. Kousky ovoce pak nechte chvíli okapat a můžete rovnou sušit. Ovoce ošetřené tímto roztokem zůstane v průběhu sušení světlé a nezhnědne ani během skladování.

Podrobný návod na sušení ovoce, zeleniny a hub


Uvedené časy sušení u jednotlivých surovin jsou pouze orientační – sušení může trvat kratší i delší dobu. Doporučené teploty nepřekračujte.

Pokud si přejete, aby byl výsledný produkt raw, nastavte teplotu na max. 45 ˚C a prodlužte dobu sušení. V případě, že máte sušičku s dvoufázovým sušením, řiďte se pokyny v návodu k obsluze.

Ananas
Ananasu ořežte kůru, odstraňte očka tuhé vlákniny a vyřízněte jádro. Nakrájejte na 8mm plátky nebo klínky.
Doba sušení: 10-18 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

Banány
Banány je nejlepší sušit ve chvíli, když se začínají objevovat hnědé flíčky na slupce. Oloupejte je a nakrájejte na 3mm kolečka.
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. Pokud se suší delší dobu, jsou křupavé.

Batáty
Batáty umyjte a spařte doměkka. Oloupejte a nakrájejte na 6mm kolečka.
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

Bobuloviny
Maliny, borůvky, ostružiny a další bobuloviny ponechejte v celku. U plodů s voskovitou slupkou (brusinky) předzpracujte blanšírováním, zkrátíte tím dobu sušení na polovinu.
Doba sušení: 10-15 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé, brusinky jsou měkké.

Brambory
K sušení použijte nové brambory. Oloupejte je, omyjte a spařte na 4-6 minut. Nakrájejte na 3mm kolečka nebo nastrouhejte.
Doba sušení: 6-14 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. Pokud se suší delší dobu, jsou křehké.

Brokolice
Brokolici umyjte a odřízněte košťál. Stonky nakrájejte na 8mm kousky, kvítky sušte v celku.
Doba sušení: 10-14 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

Broskve
Broskve umyjte, odstraňte pecku. Pokud chcete, můžete oloupat, ale není to nutné. Nakrájejte na 8mm plátky.
Doba sušení: 8-16 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

Celer řapíkatý
Celer umyjte a odřízněte listy. Stonky nakrájejte na 8mm proužky.
Doba sušení: 3-10 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

Cibule
Cibuli odřízněte kořen a oloupejte. Nakrájejte na 3mm kolečka nebo nasekejte.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 63 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

Cuketa
Cuketu umyjte a nakrájejte na 6mm plátky nebo na tenčí 3mm chipsy.
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

Červená řepa
Řepě odstraňte nať i kořen, oškrábejte a vařte v páře, dokud nezměkne. Nechte vychladnout, nakrájejte na 8mm plátky nebo 3mm kostičky.
Doba sušení: 8-12 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

Datle
Datle umyjte a odstraňte jim vršek se stopkou. Nakrájejte na 8mm kolečka.
Doba sušení: 11-19 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

Dýně
Dýni rozpulte nebo rozčtvrťte, odstraňte semínka a pečte nebo vařte v páře doměkka. Potom oloupejte slupku a dužinu rozmixujte v mixéru. Směs nalijte na sušicí vložku nebo na pečicí papír.
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

Fazolky zelené
Fazole omyjte, odkrojte konce a nakrájejte na 2,5cm špalíčky.
Doba sušení: 8-12 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

Fíky
Fíky umyjte, odstraňte kazy, rozčtvrťte a rozprostřete na tác slupkou dolů.
Doba sušení: 22-30 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

Houby
Odstraňte z hub nečistoty a nakrájejte je na cca 1 cm silné plátky.
Doba sušení: 3-7 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

sušené houby

Hrách
Hrášek vyloupejte z lusků a vařte v páře, dokud se nevytvoří vroubky. Propláchněte studenou vodou a vysušte papírovým ubrouskem.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

Hroznové víno
Hrozny umyjte a odstraňte stopky. Plody můžete nechat vcelku nebo je rozpůlit. Rozpůlené hrozny pokládejte na tác slupkou dolů. Pokud hrozny předem nablanšírujete, zkrátíte dobu sušení na polovinu.
Doba sušení: 22-30 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

Hrušky
Hrušky oloupejte (není nezbytné) a odstraňte jádřinec. Nakrájejte je na 8mm plátky, nebo pouze rozčtvrťte.
Doba sušení: 8-16 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

Chřest
Chřest umyjte a nakrájejte na 2,5 cm špalíčky.
Doba sušení: 5-6 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

Ibišek jedlý
Ibišek umyjte, ořízněte a nakrájejte na 6mm kolečka.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

Jablka
Jablka oloupejte (není nezbytné), odstraňte jádřinec a nakrájejte na 5mm plátky nebo kroužky. Pokud chcete, můžete posypat skořicí.
Doba sušení: 7-15 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

sušená jablka - křížaly

Jahody
Jahody umyjte, odkrojte vršek a nakrájejte na 8mm plátky.
Doba sušení: 7-15 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé a lepkavé.

Kapusta
Kapustu omyjte a jednotlivé listy nakrájejte na velikost chipsů.
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.

Kukuřice
Kukuřičný klas oloupejte, odstraňte vlasová vlákna a vařte v páře, dokud se nesrazí mléko. Odkrájejte zrna od klasu a rozložte na tác. Během sušení několikrát promíchejte.
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.
Tip: V případě, že chcete upravit zrna pro následnou přípravu popcornu, použijte tzv. pukancovou kukuřici. Zrna z klasu neodloupávejte, dokud nejsou dobře proschlá. Poté je odloupejte a rovnou bez jakéhokoli vaření sušte 4-8 hodin, dokud se nescvrknou.

Lilek
Lilek oloupejte a nakrájejte na 8mm plátky.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

Meloun vodní
Melounovou dužinu zbavte jadérek a nakrájejte na špalíčky nebo kostičky.
Doba sušení: 8-10 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké a lepkavé. Pokud se suší delší dobu, jsou křupavé.

Meruňky
Meruňky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Sušte otočené slupkou dolů.
Doba sušení: 20-28 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

Mrkev
Mrkvím odřízněte vršky a oloupejte je. Nakrájejte na 3mm kolečka.
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

Nektarinky
Nektarinky umyjte a odstraňte pecky. Pokud chcete, můžete je oloupat. Nakrájejte na cca 1cm plátky nebo kolečka. Sušte slupkou dolů.
Doba sušení: 8-16 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké.

Okurka
Okurku umyjte a nakrájejte na 3mm kolečka.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

Paprika
Paprikám odstraňte stopky, semena a bílé dužnaté části. Umyjte, osušte a nakrájejte na 8mm silné proužky nebo kroužky.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

Rajčata
Rajčatům odstraňte stopku a omyjte. Nakrájejte na 6mm kolečka. Cherry rajčata stačí jen přepůlit a sušit slupkou dolů.
Doba sušení: 5-9 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. Pokud se suší delší dobu, jsou křehké.

sušená rajčata

Rebarbora
Rebarboru umyjte a nakrájejte na cca 2,5 cm dlouhé kousky.
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

Švestky
Švestky umyjte, rozpulte a vyjměte pecku. Sušte slupkou dolů.
Doba sušení: 8-16 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé.

Třešně
Třešně omyjte, odstraňte stopky, rozpulte a vypeckujte. Sušte slupkou dolů. Sušené třešně vypadají jako rozinky. Dejte pozor na přesušení.
Doba sušení: 13-21 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé a lepkavé.

Sušení masa v sušičce (jerky)


Sušit můžete hovězí, zvěřinové, drůbeží nebo rybí maso. Vybírejte libové maso, které obsahuje co možná nejméně tuku. Čím vyšší je obsah tuku v mase, tím kratší je jeho trvanlivost po usušení.

Maso krájejte na proužky zhruba 2,5 cm široké a 0,5 cm silné. Dlouhé mohou být, jak si budete přát. Abyste lépe docílili stejně velkých plátků, použijte ostrý nůž a krájejte maso, které je ještě z části zmrzlé. Krájet můžete po vláknech nebo přes vlákna. Sušené maso nakrájené přes vlákna bude tuhé, nakrájené po vláknech bude křehké a jemné. Nakonec odkrojte všechen viditelný tuk.

Pro lepší trvanlivost (i chuť) jerků posypte suché maso z obou stran kořenící směsí, naskládejte proužky jeden přes druhý do nádoby, pevně jí uzavřete a vložte na 6-12 hodin do lednice. Druhou možností je naložit maso na marinády: opět naskládejte proužky do uzavíratelné nádoby, zalijte marinádou tak, aby bylo maso ponořené a nechte v lednici stejně dlouho, jako v prvním případě.

Maso naložené v marinádě nechte před sušením trochu okapat a pak jej rozprostřete na tácy, maso naložené v kořenící směsi můžete přemístit na tácy rovnou. Sušte 4-6 hodin při 68 ˚C (ryby 12-14 hodin). Příležitostně vysajte kapky tuku, které se objeví na povrchu.

Pro kontrolu, zda je maso usušené, použijte vždy již vychladlý kus. Správně usušené jerky při ohnutí praská, ale nezlomí se.

Hotové vychladlé jerky skladujte ve vzduchotěsných nádobách nebo zipových sáčcích. Uložte na chladné, tmavé a suché místo. Pokud se zevnitř nádoby objeví kapky vlhkosti, znamená to, že maso není dobře usušené a je třeba ho dosušit.

Hovězí jerky
Pro výrobu hovězích jerků jsou nejlepšími částmi bok, kýta nebo svíčková.

Zvěřinové jerky
Jerky můžete připravit ze srnčího, jeleního nebo dančího masa. Výsledek bude skvělý, protože zvěřina není prorostlá tukem. Bok nebo kýta budou nejlepší. Zvěřina by měla být před sušením zmražena po dobu 60 dní při -18 ˚C. Tím eliminujete všechny přítomné bakterie způsobující nemoci.

Drůbeží jerky
Sušit lze kuřecí nebo krůtí maso. Drůbeží jerky jsou křehčí než ostatní druhy.

Rybí jerky
U ryb zvláště dbejte na to, aby bylo maso co nejčerstvější. Dejte si pozor na tučné ryby (tuňák, losos, sumec, makrela, pstruh), jerky z nich se rychle kazí, a proto se jejich sušení nedoporučuje. Sušit můžete tresku, platýse, okouna, sledě, kanice nebo plotici. Ještě před sušením naložte nakrájené proužky ryb na 30 minut do slaného nálevu (3/4 hrnku soli na 1,5 litru vody). Pak ryby důkladně opláchněte a rozložte na prkénko. Obalte kořenící směsí, naskládejte do vzduchotěsné nádoby a dejte do lednice na 6-10 hodin. Vyjměte ryby z lednice a oklepejte přebytečné koření. Položte proužky na tácy a sušte 12-14 hodin při 68 ˚C.

Při kontrole, zda je maso správně usušené, stiskněte masitou část vychladlého kousku mezi dvěma prsty – maso by nikdy nemělo být křehké nebo lámavé. Naopak by v něm mělo zůstat cca 15-20 % vody, na povrchu však žádná viditelná vlhkost být nesmí. Přivoňte a ochutnejte, jerky by mělo mít jen mírně rybí chuť i aroma.

Sušení bylinek a koření v sušičce


Pokud v létě nestíháte spotřebovat úrodu bylinek ze zahrádky, usušte je a používejte v kuchyni po celý rok. Sušení bylinek a koření je jednoduché, protože nevyžaduje téměř žádnou přípravu. Hlavní podmínkou je sušit jednotlivé druhy odděleně, aby navzájem nenatáhly svá aromata.

Nejchutnější jsou ty bylinky, které byly usušené co nejčerstvější. Doba sklizně však záleží na tom, kterou část rostliny chcete usušit. Květy ustřihněte v době, kdy jsou poupata napůl otevřená (ne v plném rozkvětu). Lístky sklízejte, dokud jsou mladé a křehké. Při sklizni vždy používejte nůžky, nikdy bylinky netrhejte. Semena je nejlepší sklidit ve chvíli, kdy se mění ze zelených na hnědá nebo šedivá, ale zároveň dříve, než prasknou lusky a jejich obsah se vysype. Kořen vykopávejte na podzim – v době, kdy je rostlina zcela vzrostlá a její nadzemní část začíná uvadat. Dejte si pozor, abyste kořen nepoškodili nářadím.

Odstraňte z nasbíraných rostlin odumřelé a poškozené části. Pokud žijete v zaprášeném nebo rušném místě, určitě bylinky opláchněte a nechte do druhého dne uschnout. Kořen důkladně umyjte v každém případě a ihned ho osušte např. utěrkou. Do některých semen se může dostat hmyz, a tak je vhodné je před sušením zmrazit na cca 48 hodin (nezamrazujte semena, která budete chtít ještě někdy zasadit, nevyklíčila by).

Květy i lístky nechte v celku, kořen můžete nařezat na menší kousky nebo rozříznout podélně. Vyskládejte bylinky na tácy. Pokud sušíte větší trsy, vyjměte každý druhý tác (u policových typů sušiček), aby se rostliny nedotýkaly tácu nad nimi. Sušte 2-4 hodiny při 35 ˚C. Vyšší teplota by zničila chuť bylinek. Pokud sušíte konkrétní druhy bylinek nebo koření poprvé, průběžně je kontrolujte – je nutné vyjmout je ze sušičky, jakmile jsou řádně usušené. Přesušování totiž znehodnocuje živiny obsažené v rostlinách (oleje, vitamíny, minerály).

Správně usušené bylinky poznáte tak, že jsou křehké, drobivé a šustí. Pokud některé kousky během sušení zčernaly, vytřiďte je (ke zčernání může dojít, pokud jste sušili zapařené bylinky nebo pokud jste je rozprostřeli na tácy v příliš silných vrstvách). Zdravé byliny dejte do vzduchotěsné nádoby, ideálně neprůhledné. Pokud nemáte neprůhledné nádoby, postačí skleněné – je ale potřeba uložit je na temné místo. Světlo způsobuje blednutí rostlin a ztrátu aromatických olejů. Skladování v otevřené nádobě nebo v sáčku by zas zapříčinilo zvlhnutí bylinek (a postupné plesnivění) a možné napadení hmyzem. Správně uskladněné bylinky vydrží cca 1 rok.

Jogurt ze sušičky


Při výrobě domácího jogurtu vám sušička plnohodnotně nahradí jogurtovač.

jogurt ze sušičky

Litr mléka (ideálně plnotučného) nalijte do hrnce, přisypte půl hrnku sušeného mléka a zamíchejte (sušené mléko dodá jogurtu smetanovější strukturu). Pokud je použité mléko již pasterované, zahřejte směs na 49 °C. V případě nepasterovaného mléka je potřeba jej převařit (stačí pár vteřin) a pak nechat zchladnout na 49 °C. Poté odeberte 1/4 hrnku směsi a smíchejte ji se 4 polévkovými lžícemi jogurtu, který obsahuje kultury Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus. Vraťte do hrnce a znovu dobře promíchejte. Jogurt plňte do skleniček s víčkem nebo do jogurtových kelímků. Vložte nádobky na dno sušičky, nastavte teplotu na 46 °C a zahřívejte po dobu 3 hodin. Vyšší teplota by zničila jogurtové kultury.

Když je jogurt hotový (zhoustl), vyndejte jej ze sušičky a nechte při pokojové teplotě trochu zchladnout. Pokud ne, pokračujte v kontrole každých 15 minut, dokud nebude hotov. Jakmile jogurt trochu zchladne, přidejte do něj ovoce nebo jinou příchuť a uložte do lednice na minimálně 12 hodin, aby se zastavil proces kysání. Teprve potom jogurt konzumujte. Pokud byste chtěli jogurt osladit, použijte práškový cukr nebo med – zanechají hustou hladkou strukturu. Pro zpestření smíchejte 1/2 hrnku ovoce a 1/4 hrnku vody a udělejte přeliv, kterým jogurt zalijete těsně před podáváním.

Kynutí chleba a rozpékání pečiva v sušičce


Než do sušičky vložíte těsto, které chcete nechat vykynout, vyjměte z ní tácy, nastavte termostat na 46 °C a nechte ji předehřát. Na dno sušičky vložte mělký hrnec s vodou. Přímo nad hrnec umístěte tác a položte na něj mísu s těstem. Zakryjte těsto utěrkou, aby neoschlo. Nyní nechte těsto cca 1/2 – 1 hodinu kynout.

Ztvrdlé pečivo, sušenky nebo koláčky nevyhazujte – rozložte je na tácy a sušte 1 hodinu při teplotě 63 ˚C.

Sušení domácích těstovin


Vyrobte a nakrájejte těstoviny dle receptu. Rozložte je v jedné vrstvě na sušicí tácy. Sušte 2-4 hodiny při teplotě 57 °C. Menší druhy těstovin se suší nejrychleji a poté je i snadno a rychle uvaříte.



Pro další tipy, jak využít sušičku, přejděte do sekce receptů. Najdete tam recepty na veganskou pizzu, kapustové chipsy, ovocné placky, müsli, brownies, zeleninové lasagne, BBQ jerky, cibulový chléb, sušenky nebo také na pamlsky pro psy.

Košík
Váš košík je prázdný

Sušička potravin - nejlepší způsob, jak uchovávat vitamíny!

Sušení potravin sahá již do historie, kdy bylo nezbytnou součástí každodenního života. Moderní metody uchování potravin prostřednictvím chlazení, mrazení, konzervování nebo pasterizace tuto metodu téměř vytlačily z povědomí. Ve skutečnosti se však jedná o nejzdravější způsob, jak uchovat potraviny bez konzervačních látek. Sušička není jen sezónní záležitostí pro sušení ovoce, zeleniny, bylinek, hub nebo dokonce masa. Je nedocenitelným spotřebičem pro každého, kdo se orientuje na raw food, nebo chce prostě jen žít zdravěji.

Mohlo by vás zajímat: Sháníte kvalitní odšťavňovač nebo mixér? | Denně čerstvá mouka s mlýnky KoMo! | Upečte si pravý kváskový chléb v domácí pekárně.